اتمام عمليات احياي سردر بازار تاريخي اراک

«محمدحسين فراهاني» در گفت‌وگو با ميراث‌آريا (chtn)، با اعلام اين خبر افزود: سر در مجموعه تاريخي بازار اراک با قدمت دويست ساله در دهه 50 به سبب سهل‌انگاري مسوولان وقت در مراحل عمراني ساختمان بانک ملي تخريب و به ماهيت اين بناي ارزشمند آسيب وارد شد.

او ادامه داد: هم‌اکنون احياي سردر بازار تاريخي اراک به عنوان بخشي از عمليات مرمت اين مجموعه تاريخي در دستور کار اداره‌کل ميراث‌فرهنگي استان مرکزي قرار دارد.

«فراهاني» گفت: عمليات احياي سردر اين مجموعه تاريخي از دي‌ماه سال گذشته آغاز شد، اما به دليل شکايت بانک ملي مجبور به توقف عمليات اجرايي آن شديم.

او با اشاره به پيشرفت 30 درصدي اين طرح گفت: اجراي کامل اين طرح نيازمند تخريب ساختمان بانک ملي به عمق يک متر بود که متاسفانه با مخالفت مديريت بانک ملي استان پروژه متوقف شد.

مديرکل ميراث‌فرهنگي استان مرکزي گفت: اين در حالي است که پيش از اجراي پروژه مسوولان شعبه در جريان کامل طرح قرار گرفته و موافقت خود را با اجراي آن اعلام کرده بودند.

او اضافه کرد: ما نيز با اعلام موافقت بانک عمليات اجرايي را آغاز کرديم و اين کار تا اجراي فندانسيون و اسکلت‌بندي پيش‌رفت، اما در مرحله نصب سردر با مخالفت بانک مواجه شديم.

«فراهاني» متذکر شد: مسوولان بانک به اين دليل که ساختمان بانک نيز قدمتي تقريبا 50 ساله دارد و از سوي ديگر تخريب، بانک را متضرر مي‌کند، مانع ادامه عمليات اجرايي شدند.

او با اشاره به توقف اين طرح به مدت چهار ماه گفت: به دنبال توافق‌هاي صورت گرفته با بانک ملي ادامه عمليات احياي سردر قديمي بازار اراک به طور مجدد از سر گرفته شد.

مديرکل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان مرکزي يادآور شد: در نشست‌هاي انجام شده شهرداري اراک با واگذاري سه دهنه تجاري از بازار به بانک ملي موافقت کرد.

«فراهاني» اعتبار تخصيص يافته براي احياي سردر مجموعه بازار تاريخي اراک را 500 ميليون ريال اعلام کرد و افزود: در طرح تهيه شده براي احياي سردر بازار اراک، 2 بدنه متقارن در 2 سمت دهليز ورودي ايجاد مي‌شود.

او اضافه کرد: در پيشاني فوقاني آن نيز با بهره‌گيري از تزئينات بدنه اصلي بازار عبارت «نمود يوسف ثاني بناي مصر جديد» که به حروف ابجد سال 1228 تاريخ تاسيس اين بازار را نشان مي‌دهد، حک مي‌شود.

بازار تاريخي اراک با معماري کم نظير ايراني اسلامي از بناهاي ارزشمند دوره قاجاريه است که به ثبت آثار ملي کشور رسيده و حفظ و احياي بافت آن در اولويت برنامه‌هاي ميراث‌فرهنگي قرار دارد.

مجموعه بازار اراک در سال 1228 هجري‌قمري و در زمان فتحعلي‌شاه قاجار در بافت مرکزي شهر سلطان‌آباد و توسط يوسف‌خان گرجي بنا شده است. اين بناي با ارزش تاريخي که تلفيقي از معماري مدرن و سنتي ايران است در چهار جهت شمال، جنوب و شرق و غرب احداث شده است.

طول بازار در جهت شمال به جنوب 720 متر و در جهت غرب به شرق حدود 200 متر است؛ اين دو بازار در محلي که چهارسوق ناميده مي‌شود در هم تلاقي مي‌کنند.

آجر، گچ، آهک و خاک‌رس از مصالح عمده به کار رفته در اين بنا است. در پي ديوارهاي و همچنين در جرز ديوار و طاق‌ها براي استحکام بيشتر از تيرچه‌هاي چوبي استفاده شده است. سقف بازار گنبدي بوده و با کاهگل پوشيده شده است.

حجره‌ها در راسته بازارها استقرار يافته و کارگاه‌هاي توليدي، باراندازها، انبارها و بازارچه‌هاي اختصاصي در سراها قرار دارند و در طرفين بازار به فواصل حدود 50 متري از يکديگر سراهايي ساخته شده که به فروش کالا و ارائه خدمات اختصاص دارند.

زيباترين و مهمترين سراي بازار که همچنان توانسته ساختار اوليه خود را حفظ کند سراي کاشاني است که به بازار فرش اختصاص دارد.

مجموعه بازار اراک در تاريخ 10 آبان‌ماه سال 1355 با شماره 1285 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.
/115

انتهای پیام/

کد خبر 139004317